Platform Stedelijke Herdenking

Om de geschiedenis van Dordtse mensen levend te houden en de Dordtse gemeenschap dichter bij elkaar te brengen, is onder de naam Platform Stedelijke Herdenking een historische overleggroep opgericht. Naast het RID zijn daar onder andere het Museum 1940 1945, het Centraal Oranjedagcomité, Dordtissimo, Dordt-open-stad en het Veteranencomité met elkaar verbonden.

“De leden van de werkgroep hebben uitgesproken dat het goed is om samen verder te gaan. Dordrecht is een stad vol historie en menselijke verhalen. De geschiedenis heeft veel handvatten om mensen vandaag bij elkaar te brengen. Via ontmoetingen kan je ook samen herdenken. Dat is een unieke weg om elkaar beter te leren kennen. Groeperingen zijn vaak naar binnen gericht en daarom is het goed een weg te vinden, waarbij iedereen meetelt”, zo zegt voorzitter Hans Berrevoets.

De bundeling van krachten, kennis en creativiteit in de vorm van een platform is een bewuste keuze. Berrevoets: “Het is een naam, die aangeeft dat nieuwe initiatieven kunnen worden gelanceerd. Verder kunnen we maximaal van elkaars netwerken gebruik maken. Overigens, elke organisatie die meedenkt, blijft natuurlijk ook eigen activiteiten ontplooien. We helpen elkaar waar nodig, maar plannen hoeven niet een goedkeuringsstempel te krijgen van het platform. Dordrecht is een veelkleurige stad en we hopen op een veelkleurig Platform Stedelijke Herdenking.”

In november 2009 heeft het Platform bij de gemeenteraad voor de volgende punten aandacht gevraagd.

  • De gemeenteraad kan jaarlijks een Historisch Debat houden met de plaatselijke historische initiatieven om ontwikkelingen te volgen. Elementen van het debat kunnen zijn:
    – Verslag van sprekers in de speciale Historische Kamer van Dordt;
    – Verslag van de Commissie straatnamen en van de Commissie welstand;
    – De Dordtse Historische kalender: terugblik en toekomst;
    – Wat moet er verbeteren binnen het beschermd stadsgezicht?;
    – Resultaten van de marketingkeuze voor Dordt als Stad van het begin.
  • Verbreding Straatnamencommissie tot een Commissie Historische Openbare Ruimte die gevraagd en ongevraagd advies kan geven. De commissie kan invulling geven aan de status van het beschermd stadsgezicht, straatnaamborden aanpassen, informatieborden op plekken laten plaatsen en straatmeubilair aanpassen.
  • Onderzoek met partners op welke wijze Dordrecht meer gebruik kan maken van fondsen voor historie in de brede zin.
  • Breder toegankelijk onderzoek bevorderen via internet van plaatselijk beeldbepalende straten, gebouwen en gebeurtenissen.

Het RID steunt deze initiatieven, o.a. middels een brief aan de gemeenteraad, waarin de actie van het Platform Stedelijke Herdenking om in de straatnaamgeving meer ruimte in te bouwen voor Dordtse personen die voor de (kerk) geschiedenis van ons land van groot belang zijn geweest wordt onderstreept.

Labels:, , , , , , , , ,