Afbeelding Dietrich Bonhoeffer

Organisator

RID

Locatie

Trinitatiskapel
Trinitatiskapel
Vriesestraat 20-22, 3311 NR Dordrecht

Datum

17/04/2015
Verlopen!

Tijd

20:00 - 21:30

Kosten

Gratis (wel collecte)

Labels

Lezing

Opstaan tegen onrecht – Dietrich Bonhoeffer, een christen in verzet

Op weg naar 70 jaar bevrijding organiseert het Reformatie Instituut Dordrecht (RID) op 17 april 2015 vanaf 20.00 uur een avond in de Trinitatiskapel over het leven van Dietrich Bonhoeffer. Tijdens deze avond staan Bonhoeffer (1906-1945), een bekende Duitse theoloog die zich tegen het nazi-regime verzette, en de tijd waarin hij leefde centraal.

Prof. dr. Edward van ’t Slot, predikant te Zwolle en bijzonder hoogleraar voor systematische theologie en 21e eeuwse ecclesiologie, verzorgt een lezing onder de titel

Opstaan tegen onrecht – Dietrich Bonhoeffer, een christen in verzet

Professor Van ‘t Slot promoveerde in 2010 cum laude aan de PThU op het proefschrift Openbaringsnegativisme: Bonhoeffers kritiek op Barths actualistische geloofsbegrip. Sinds 2012 is hij voorzitter van de Nederlandstalige afdeling van de Internationale Bonhoeffer Society.

Het geheel wordt afgewisseld met muziek uit de tijd van Bonhoeffer op de vleugel uitgevoerd door pianist en stadsbeiaardier van Dordrecht Boudewijn Zwart.

Het adres van de Trinitatiskapel is Vriesestraat 20-22. De toegang is vrij. Er is een collecte ter bestrijding van de onkosten. Inloop vanaf 19.30 uur. Allen hartelijk welkom!

Toelichting op de avond

Bonhoeffer kwam in verzet tegen Hitler en het naziregime en nam het op voor anderen. Wat betekent dat vandaag de dag voor ons eigen leven? Mensen leven in vertrouwen samen en gebleken is hoe snel dit kan omslaan in wantrouwen. Ook vandaag de dag zien we ontwikkelingen waarbij mensen onrecht wordt aangedaan, waar mensen worden buitengesloten en gediscrimineerd. Hoe gaan wij daar zelf mee om? Welke ontwikkelingen zien wij in onze eigen omgeving? We denken praktisch na over hoe je van betekenis kunt zijn voor (kwetsbare) medemensen.

Wie was Dietrich Bonhoeffer?

De jonge verzetstrijder en predikant Dietrich Bonhoeffer werd in 1906 geboren en groeide op in Berlijn. Hij leek voorbestemd voor een succesvolle carrière als theoloog aan de universiteit. Vanaf 30 januari 1933, de dag waarop Hitler in Duitsland de macht overnam, stond Dietrich Bonhoeffers leven echter totaal in het teken van het verzet tegen het nazi-regime. In zijn toewijding was hij onverzettelijk. Hij nam de leiding op zich van een gemeenschap van jonge predikanten in Finkenwalde (het huidige Polen). Daar ontstond het boek ‘Navolging’, dat het christen-zijn beschrijft als radicale gehoorzaamheid aan Jezus en de ethiek van de Bergrede.

Dietrich Bonhoeffer komt vervolgens in dienst van de Duitse contraspionagedienst. Dit vormde een dekmantel voor het Duitse verzet: hij werd een dubbelspion, hielp joden ontsnappen en was betrokken bij de moordaanslag op Adolf Hitler. Dietrich Bonhoeffer en zijn familie waren op de hoogte van het uitroeien van de joden en de gruweldaden van het Hitler rijk; daartegen kwamen zij in verzet. Op 5 april 1943 werd hij gearresteerd en gevangengezet, op verdenking van samenzwering. Vanuit de gevangenis schreef hij brieven aan zijn vriend Eberhard Bethge, die deze brieven na de oorlog heeft uitgebracht onder de titel ‘Verzet en Overgave’. Zij vormen niet alleen een monument van moed en geestelijke kracht, maar bieden ook een aantal visionaire gedachten over de toekomst van het christelijk geloof en de kerk in de westerse wereld. Vandaag de dag is zijn gedachtegoed nog even actueel en relevant.

Op 9 april 1945 werd Bonhoeffer, 39 jaar oud, in het concentratiekamp Flossenbürg naakt aan de galg opgehangen. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de samenzwering tegen Hitler.

Het evenement is afgelopen.