Afbeelding slavernij-poster
🔎 Klik om de afbeelding te vergroten

Kerk en slavernij, waar hebben we het dan over?

DORDRECHT – Wie zich wil voorbereiden op het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, kan 20 april terecht in de Grote Kerk. Daar vindt een thema-avond plaats over christendom, kerk en slavernij. De vraag staat centraal: waar hebben we het dan over?

Het Reformatie Instituut Dordrecht (RID) organiseert de avond als proloog op het herdenkingsjaar (1juli 2023 – 1 juli 2024). Doel is kennisoverdacht. Historicus Anthonie Golverdingen belicht de relatie tussen christendom en slavernij. Prof.dr. George Harinck gaat in op de rol van de protestantse kerk. Hij is betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek naar die rol dat momenteel plaatsvindt. Rowan van der Stelt en Sidney Breidel belichten het koloniaal verleden van Dordrecht. De bijdragen worden omlijst met bekende gospelsongs door het black gospelkoor van de Dordtse gemeente Christ Family Chapel en orgelmuziek door Johan den Hoedt. De bijeenkomst wordt ondersteund door Missie Dordt en de Vrienden van de Grote Kerk.

De avond op 20 april start om 20.00 uur. De toegang is gratis. Wel is er een collecte. Na afloop is er een drankje met hapje.

Op 1 juli 1873, tien jaar na de afschaffing door Nederland, kwam de slavernij feitelijk ten einde. Dat is dit jaar 150 jaar geleden. Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staat stil bij dit feit. Als Dordtse erfgoedstichting wil het RID hieraan op plaatselijk niveau een inhoudelijke en constructieve bijdrage leveren.

Meer informatie:
Stichting Reformatie Instituut Dordrecht
E info@reformatieinstituutdordrecht.nl
M 06 513 22 813 (Rinder Sekeris, voorzitter)

Labels: