logo nationale synode
🔎 Klik om de afbeelding te vergroten

Nationale Synode 2013

Opnieuw heeft het protestants forum ‘Nationale Synode’ het initiatief genomen om een Nationale Synode te organiseren. Evenals in 2010 zal deze plaatsvinden in Dordrecht van vrijdagmorgen 25 t/m zaterdagmiddag 26 oktober 2013. In Dordrecht zijn van oudsher meerdere keren synoden gehouden, waaronder verschillende keren een nationale synode zoals in 1578 en in 1618/19. Vandaar dat ook nu de stad Dordrecht weer als gastheer optreedt.

Gastgezinnen

Al in de 17e eeuw werd de Dordtse gastvrijheid geroemd. De deelnemers aan de Synode van Dordrecht 1618/1619 werden ondergebracht bij Dordtse burgers. Uniek aan de nationale synode in 2010 was dat men de deelnemers opnieuw bij gastgezinnen in Dordrecht en omgeving heeft ondergebracht. De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) heeft het initiatief hiervoor genomen. Ook tijdens de aankomende nationale synode wordt deelnemers de mogelijkheid geboden te verblijven bij gastgezinnen in Dordrecht en omgeving. De stichting doet hierbij opnieuw een oproep om voor één nacht kosteloos onderdak te verlenen aan één of meerdere deelnemers van de synode. Via de website van de Nationale Synode kan men zich als gastgezin aanmelden. Voor meer informatie of eventuele vragen verwijzen we naar bovengenoemde website. U kunt ook per mail of telefoon (078-6143456) contact opnemen met het RID.

Doel en uitgangspunt van de Nationale Synode

Het doel van de Nationale Synode is het bevorderen van het onderlinge geloofsgesprek om te komen tot een eensgezind getuigenis waarin christenen uitdrukking geven aan wat hen samenbindt in de levende God, Vader, Zoon en Heilige Geest.

De Nationale Synode wil bovendien naar de Nederlandse samenleving die haar doel en samenhang steeds meer lijkt te verliezen, een getuigenis laten uitgaan: kijk, dit is waar wij christenen samen voor staan! Het uitgangspunt is de in 2010 opgestelde Credo-tekst. Deze Credo-tekst is te vinden op de website van de Nationale Synode.

Het thema dat deze Nationale Synode 2013 centraal staat is: ‘Welke prijs zijn we bereid te betalen voor eenheid?’.

Labels:, , , , , , , , , ,